2022. szeptember 26., hétfő

Igbo népcsoport antik maszk Afrika Nigéria 111 dob 31 - Jelenlegi ára: 27 000 Ft

Fix áras termék!
Csak a feltüntetett árért eladó, bizományos értékesítésre átvett tárgy.
Antik patinás afrikai Igbo népcsoportbeli, Nigériai maszk a népcsoportra jellemző stílusjegyekkel.
Legújabb divat szerint elegáns modern lakások, irodák közkedvelt dekoratív, egzotikus berendezési tárgyai.
Hossza: 33 cm.
Magasság:   cm.
Szélessége:   cm.
Mélység:   cm.
Postázás lehetséges!
Az Igbo nép (több tízmillió ember) Nigériában, főleg erdős vidéken 33 alcsoportban, 200 faluban él, sűrű erdőben vagy mocsaras vidéken. Örökölhető vezetőitisztségek helyett a vének tanácsa kormányoz.
Titkos társaságok is működnek, jelentős politikai és vallási hatalommal. Ezek hierarchikus felépítésűek, a tagok a ranglétrán fokozatosan lépnek feljebb, teljesítményük és bőkezűségük szerint.
Az igbo szobrászatnak szigorú szabályai vannak. Az alakok egyenesen állnak, a karok a testet nem érintik, a kezek nyitott tenyérrel, előrenyújtva. Az arányok életszerűek, kivéve feltűnően hosszú nyakat. Az oltár-szobrok keményfából készültek. Ezeknek kos-szarvuk van, ezáltal a kitartást és az agressziót szimbolizálják. A kos csak kivételesen harcol, igy az igbók számára az önkontrollt jelenti. A fiatal férfiak különböző életkorban szerzik meg ezt az Ikenga-szobrot, de mire megházasodnak és letelepednek, mindenkinek van
egy. A nagy Ikengák az egész közösséghez vagy családokhoz tartoznak. A szobrok bonyolult hajviseletén megjelenik a szarv-téma is.
Az alusi figurák a természet erőivel kapcsolatba hozott védő istenségek. A szobrok lényeges eleme a nyitott tenyér, mely őszinteséget, nyíltságot sugároz. Kifejezi, hogy fontos dolog
adni és kapni, ez isten és ember kapcsolatának is az alapja.
 
Az igbók maszkok ezreit használják. Általában a szellemek szinére, fehérre festik őket. A maszkos táncosok bonyolult öltözéket is viselnek, néha tükrökkel díszített ruhát. A maszkok
segítségével szembeállították a szépséget a szörnyeteggel, a nőiest a férfiassal, a feketét a fehérrel. A fából vagy rostanyagból készült maszkok szerepelhetnek színielőadáson, rituálékon, beavatásnál, temetésen, népünnepélyen. A kontrasztos maszkok szerepeltetése a színielőadásokon általános, például az egyik darab főszereplői: „ az elefánt szelleme” és „ a szűzlány szelleme”. A maszkok hagyományosak, az előadás témája, cselekménye azonban évről-évre más.
 
Többféle díszes fatárgyat is készítenek: hangszereket, ajtókat, zsámolyokat, tükörkereteket, tálcákat, babákat, jósláshoz való kis figurákat.

Jelenlegi ára: 27 000 Ft
Az aukció vége: 2022-09-27 01:25 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése